Zac Poonen

 

Disippel i hjemmet

Av Zac Poonen

 En disippel er en som lærer av og følger Herren Jesus. Han er en som har tatt Jesus som sitt eksempel og søker å tilpasse sitt liv lik Mesterens på enhver mulig måte. Som det er med nestekjærligheten, så begynner også det å være disippel først av alt i hjemmet.

 Bare to ting er nevnt i Bibelen fra de 30 år Jesus var i Nasaret. I Hebr.4,15 blir vi først av alt fortalt at Han ble fristet som oss, og aldri syndet. Av dette forstår vi at Han måtte ha stått overfor mange fristelser i disse 30 år i Nasaret – samme fristelser som enhver utsettes for i sine 30 første år – fra sin barndom til voksen alder.

Markus 6,3 forteller oss at Jesus i hvert fall hadde 4 brødre og 2 søstre i hjemmet sitt. Minst 9 personer levde altså der – og det var et fattig hjem. (Vi forstår at når vi sammenlikner Lukas 2,24 med 3.Mos. 12,8 så ser vi at Maria var for fattig til å bringe selv et lam som offer til Herren.) Så Jesus hadde nok ikke et privat værelse å ty til når ting ble vanskelige i huset. Johs 7,5 forteller oss at Hans brødre ikke trodde på Ham. Sikkert var de misunnelige på den Ene i hjemmet som ikke ble sint eller opptrådte selvisk. De sluttet seg nok sammen mot Ham, ertet og irriterte Ham mange ganger. Alle som har levd i en stor familie i et lite hus, sammen med uomvendte slektninger forstår nok de problem Jesus må ha stått overfor i Nasaret. Men Han syndet aldri. I tillegg til alt dette er det rimelig å tro at Josef døde når Jesus var i tenårene eller i tjueårene, (fordi vi aldri leser om Josef i de år Jesus sto i sin offentlige tjeneste). Og byrden av å underholde familien på 8 medlemmer falt på Jesus som den eldste sønn. Han hadde et hardt arbeid med å underholde familien. I denne situasjon møtte nok Jesus mange fristelser.

Men Han syndet ikke.

 For det andre: ”Og Han gikk ned med dem og kom til Nasaret og var dem lydig, (Lukas 2,51) – så lenge som Han var i hjemmet – i 30 år. Det var nok ikke lett, som vi alle har erfaring av fra vår egen barndomstid, at når vi ønsket å gjøre noe ble bedt av våre foreldre å gjøre noe annet, noe vi ikke hadde lyst til å gjøre. Derfor kan vi holde fram Jesus som eksempel for alle våre barn. Fedre er formant til å ”fostre dem opp i Herrens tukt og formaning). Hva er Herrens tukt og formaning ? (på engelsk står det instruks). I første hand er det de eksempler Jesus selv var for barn under sine år i Nasaret.

 Om enhver gutt eller jente ville etterfølge Herrens eksempel på disse to nevnte områder, da ville også de ”gå fram i visdom og alder og yndest hos Gud og mennesker”, slik som det står skrevet om Jesus selv (Lukas 8,52).

 Til norsk ved E.E.

 

ooooOOOOooo

 

 

 

Vik ikke tilbake fra Guds nåde

                 Zac Poonen

Esau hadde foraktet sin fødselsrett. Det står i 1.Mos 27,34  at da han hørte at han hadde mistet velsignelsen, så ”skrek han ut i et voldsomt og bittert skrik” (eng.overs.). Nå angret han den bestemmelsen han tok mange år tidligere, om å selge fødselsretten sin. Da tenkte han at han skulle lure sin enfoldige bror, Jakob,  men Esau ble selv lurt, for Gud vet hvordan Han  ”fanger de vise i deres kløkt” (1Kor.3,19). Han sørget for at Jakob fikk fødselsretten. Vokt deg for alle smarte intriger. Du må til sist høste fra Gud hva du sår nå.

Det står i Hebr.12,16-17: ”at ikke noen er en horkarl eller en vanhellig som Esau, som for en eneste rett mat solgte sin førstefødselsrett. Dere vet jo at han senere, da han ville arve velsignelsen, ble avvist.” Du gjør valg i livet når du er ung. Du kommer til et veiskille på gaten når du er ung, især på det moralske området. Det er fordi man der snakker om umoralske mennesker.

Ønsker du fødselsretten, en evig velsignelse, åndelige velsignelser, eller ønsker du timelige velsignelser, de øyeblikkelige, grøtretten som tilfredsstiller ditt legemlige behov? Det er et valg som mange unge i dag står overfor – et valg mellom det som er evig, åndelig og for framtiden, og det som er timelig, materielt (fysisk) og tilgjenglig umiddelbart.

 Vi kommer alle sammen ofte til et slikt veiskille på livsveien. Moses kom til det: ”Ved tro nektet Moses, da han var blitt stor, å kalles Faraos datters sønn, idet han heller valgte å lide ondt sammen med Guds folk enn å ha en kortvarig nytelse av synden.” Og så kunne Gud bruke ham. Mange av dere står foran det veiskillet nå. Kanskje du sier: ”La meg nyte lite grann av dette,.til slutt skal jeg omvende meg og også få åndelig velsignelse”. Jeg vil forsikre deg om at du ikke gjør det. Lik Esau vil du bare høste det du har sådd.

 Ta det rette valget nå, for det står: ”Vik ikke tilbake fra Guds nåde” (gå ikke glipp av, eng.) Hebr.12,15. Måtte ingen av oss falle ut av nåden og ende opp som Esau.

 (til norsk ved E.E.)

ooooOOOOoooo 

 

Tjene Herren med glede    

          Av Zac Poonen

 Jeg vil vise dere et vakkert vers som velsignet mitt hjerte for mange år siden, jeg var en ung troende. Det står i 1.Mos.29,20: ”Så tjente Jakob i 7 år for Rakel; og disse år syntes han var noen få dager, fordi han hadde henne kjær.”

 Det var ikke kontorarbeid som Jakob hadde. Det var hardt arbeid ute på markene, speidende etter sauer. Han arbeidet under het sol på dagen og sov ute i kulde om natten. Han mistet også sin helse. Men likevel, det står at han følte disse syv år var som få dager for seg. Alt var fordi Jakobs kjærlighet til Rakel var så lidenskapelig og så sterk.

Og jeg tenkte, ” Om Jakob kunne tjene slik for en kvinne, hvordan vil da jeg tjene Herren som elsket meg så høyt at Han ga livet sitt for meg”? Og jeg sa: ”Herre, jeg ønsker at det skal være slik i mitt liv og min tjeneste for Deg. Mange års lidelse og pine og misforståelse må være å likne med få dager for meg, fordi jeg elsker Deg av hele mitt hjerte.” Dette sa jeg til Gud for mer enn 40 år siden. I dag kan jeg vitne om at etter mer enn 4 tiår i tjeneste for Herren (34 av dem i fulltids kristent arbeid) de har vært å likne med få dager for meg.

 Og nå vil jeg si: ”Herre, gi meg minst 29 år med sunn helse for å tjene Deg”. Og det vil også bli å regne som få dager! Jeg kunne umulig ha dette sinnelag om jeg var en kristen forretningsmann og ønsket å tjene penger.

 Det mest underbare i verden er å tjene Herren. Ingen ting kan liknes med det. Og jeg bestemte meg for når jeg begynte å tjene Herren at jeg ikke skulle tjene Ham for penger, eller ære, eller posisjon, eller bli akseptert, eller berømt, men bare fordi jeg elsket Ham som elsket meg først.

 Finner du ditt arbeid for Herren å være tungt? Da er det fordi du ikke elsker Herren av hele ditt hjerte:

 (til norsk ved E.E.)

ooooOOOOoooo

                                        

I stillhet og kjærlighet legger Gud en plan for deg

Av Zac Poonen.

Gjennom hele Israels historie har Gud søkt å innprente i dem den utholdende kjærligheten Han har hatt til dem. Han elsket dem med en evig kjærlighet (Jer.31,3 og 5.Mos.4,37). Han fortalte dem at det Han søkte i retur fra dem var deres kjærlighet, ( 5.Mos.6,5). Men de var akkurat lik oss. De tvilte ustanselig på Hans kjærlighet. Men Gud fortsatte å elske dem. Når de klaget over at Han hadde glemt dem, så svarte Han med disse ømme ord i Esaias 49,15: ”Glemmer vel en kvinne sitt diende barn, så hun ikke forbarmer seg over sitt livs sønn? Om også de glemmer, så glemmer ikke jeg deg.”  En mor tenker nok ikke hele tiden på sine voksne barn, men har hun et barn til sitt bryst, da er det neppe et øyeblikk i hennes våkne timer at hun ikke tenker på dette barn. Når hun går til sengs for natten er hennes siste tanke hos den baby som sover ved hennes side. Våkner hun midt på natten, så ser hun igjen til barnet om alt er vel. Og når hun til slutt våkner om morgenen, da er hennes første tanke igjen hos sitt diende barn. Slik er en mors omsorg for sin lille. På samme vis sier Gud at Han har omsorg for sine egne.

Hoseas’ bok framhever også dette.  Den smertefulle opplevelsen som Hoseas hadde i sitt personlige liv liknet Guds holdning overfor Israel. Det forteller oss om Hans vedvarende kjærlighet som er lik den en trofast mann har til sin ikke trofaste kone.  Herren har også satt Høysangens bok inn i Bibelen for å vise den store sannheten om den trofaste kjærligheten  en evig Elsker har til Sin egensindige brud.

Vår tro behøver grunnfestes på dette faktum –  at alt Han sender i vår veg er basert på Hans kjærlighet. Disse ord: ”Han tier i sin kjærlighet” (Sefanias 3,17) er også oversatt slik: ” I stillhet og kjærlighet legger Gud en plan for deg”.  Er vi klar over at hver eneste ting som Gud tillater å komme i vårt liv kommer fra et hjerte som legger en plan for oss i kjærlighet? Enhver trengsel og ethvert problem som du og jeg har fått i livet er planlagt for vårt aller ytterste gode. Når Han ruinerer våre planer, så har det den hensikt å spare oss for tapet av Hans beste. Her i tiden er vi nok ikke i stand til å forstå fylden av dette. Men om vi forstår at det ikke fins andre grunner, og at alt kommer fra en elskende Guds hand, da vil det fjerne all bekymring, frykt og tunge tanker som vanligvis plager oss. Det er fordi troende ikke er rotfestet i denne sannhet at disse engstelser og bekymringer oppstår i deres sinn, og de blir fremmede for ”Guds fred som overgår all forstand ”, og  ”derfor fryder I eder med en usigelig og herliggjort glede.” som Bibelen taler om.

Herren Jesu Kristi gjerning var svært ofte et korrektiv til den falske oppfattning som Hans tids religiøse folk, beskrevet i Det Gamle Testamentes skrifter, hadde om sin Gud. Alt ved Jesus, Hans helbredelse av syke, Hans trøstende Ord til de sørgende, Hans kjærlige innbydelse til dem som var tynget av synd, Hans tålmod med sine disipler, og til sist Hans død på korset viste alt sammen til en kjærlig behandling fra Guds hjerte. Hvor ofte ville Han overbevise disiplene om at deres Himmelske Fader elsket dem og hadde omsorg for dem i all deres nød. Hvor ofte refset Han dem ikke for at de tvilte på sin Fader. Om jordiske fedre sørget for sine barn, hvor meget mer ville ikke deres Himmelske Fader sørge for dem, (Matt. 7,9-11). Liknelsen om Den Fortapte Sønn var også ment å vise dem Guds store tilgivende kjærlighet til sine egensindige og opprørske barn. Ved uimotståelig logikk, ved liknelser og personlig eksempel søkte Jesus å korrigere det feilaktige syn Hans generasjon hadde om Gud. I sin Yppersteprestelig Bønn, før Han gikk til korset, bad Han at ”verden kan kjenne at du har utsendt meg og elsket dem, likesom du har elsket meg”.(Joh.17,23). Måtte Gud dypt og for alltid innprente disse forsikringer fra Hans Ord i våre hjerter om Hans uendelige og uforanderlige kjærlighet til oss, at troen på Gud kan vokse på denne grunn alene.

(Til norsk ved E.E.)

ooooOOOOoooo

En stor forskjell mellom kunnskap og visdom.

Av Zac Poonen

(Utdrag fra en lengre artikkel)

I Salme 34,12 sier David: ”Kom barn, hør meg! Jeg vil lære dere Herrens frykt.”  Det er ikke en enkel sak å lære mennesker å frykte Gud. Langt enklere er det å lære dem å analysere Romerbrevet og Efeserbrevet!  Og vi må selv ha lært å frykte Gud først før vi er i stand til å lære andre det. Å frykte Herren er begynnelsen til visdom.  En mann som frykter Gud kan lære sin venneflokk langt mer enn en mann som bare kjenner Bibelen. De som ikke frykter Gud kan kommunisere kunnskap, ikke visdom. Kunnskap gjør en mann stolt, som vi leser i 1 Kor. 8,1. Men visdom gjør en mann moden og lærer ham å bruke sin kunnskap i det daglige liv. Det er bare mennesker med visdom som kan bygge Jesu Kristi menighet.

Å frykte Herren er kristenlivets ABC. Har du ikke først lært din venneflokk å frykte Herren, likegyldig hva annet du har lært dem mye av, da har du sviktet din første oppgave. Da likner du en lærer som underviser sine elever i geografi og historie innen de kan lese. Ingen lærer i verden gjør den feilen. Å lære å frykte Herren er som det å lære å lese. Men mange menighetsledere lærer ikke sin venneflokk først å frykte Herren. Og det gir forklaring til Ordet: ”for denne verdens barn er klokere mot sin egen slekt enn lysets barn” (Luk. 16,8).

Jeg vet om mange som slutter seg til en bibelskole her i India som første skritt på vei til USA for der å tjene penger. Noen går på bibelskole i Amerika med den hensikt å slå seg ned der. Hvordan kan de med slike hensikter bli i stand til å tjene Gud? La oss være ærlige. Gud elsker ærlige folk. Vi må advare andre til ikke å gjenta våre feilsteg, lære dem å elske Herren først. Våre barn må ikke repetere de feil vi gjorde.

Fra Ordspr. 24,3-4 lærer vi at: ”Ved visdom bygges et hus (vers 3) og ved kunnskap fylles kamrene med allslags kostelig og herlig gods (vers 4). Legg merke til kontrasten der mellom visdom og kunnskap. Jeg vil ikke undervurdere bibelkunnskap. Ikke i det hele tatt. Jeg har studert Bibelen i mer enn 40 år, og jeg tror jeg kjenner den like bra som andre. Men visdom er det jeg søker først av alt. Guddommelig kjærlighet er det største i verden, og den er alltid ledet av guddommelig visdom. Kjærlighet uten visdom er farlig. Kjærlighet kan lignes med bensin på bussens tank, og visdom med bussens sjåfør. Du skal selvfølgelig elske å lede din venneflokk framover, men du trenger visdom til å bestemme hvilken vei du skal lede dem. Visdom er fundamental!

I dag hører vi knapt predikanter som taler om å frykte Herren. Og derfor er de fleste troende ikke vise og frykter så mye annet.

(Til norsk ved E.E.)

ooooOOOOoooo

Satan har makt over dem som ikke tilgir andre.

Av Zac Poonen

Vi leser i Åp.9,1-11: (Her skriver Poonen direkte av versene 1-11. For å korte ned artikkelen noe, så hopper jeg over det avsnittet, les det direkte fra Bibelen,)

Denne stjernen er tydelig en fallen engel, mest sannsynlig Satan. Denne falne engel var gitt nøkkelen til avgrunnens brønn hvor noen demoner var innestengt av Gud, (som vi leser om i 1.Pet.3, 19). Alle demoner er ikke der. De fleste streifer frie om på jorden. Husk mannen som hadde en legion demoner, ham som Jesus møtte. Demonene i ham bønnfalt Jesus om ikke å sende dem til avgrunnens brønn. Jesus hørte på deres begjæring og sendte dem inn i 2000 svin som styrtet i havet. Men en dag skal avgrunnens brønn åpnes, og demonene som er innestengt der slippes løs på jorden.

Dette er en del av den dom som Gud tillater sendt ut over jorden, som om Herren sier til menneskene: ”Dere ønsket å følge djevelens råd. Dere ønsket å lyde djevelens ord heller enn mine. All right. Her er alle deres venner som nå kommer på besøk til dere, hele denne flokk fra avgrunnens brønn”. Dette er hva vi ser her.

Røken fra avgrunnen er stanken og skitten fra de urene ånder. Stridsvognene er de onde ånder som er gitt makt til å forgifte menneskenes sinn og til å pine dem slik som jordens skorpioner har makt til å pine menneskenes legemer. Pinen fra disse demoner blir så ille at mange mennesker ønsker seg døden, men de skal ikke være i stand til å drepe seg selv! Beskrivelsen av demonene er fryktelige – fryktelige ansikter, med flagrende hår som hos dårlige kvinner , og løvetenner – alt sammen billeder som viser oss hvor fryktelig det blir for dem som blir pint av disse demoner. Men de får lov til å skade menneskene bare i fem måneder. Hvorfor bare fem måneder? Fordi Gud er barmhjertig.

Jesus forteller i Matt. 18,23-35 historien om en mann som av kongen var etterlatt 40 millioner krone, men som selv ikke ville etterlate sin medtjener den usle summen av 40 kroner. Denne ubarmhjertige mann tok kvelertak på sin medtjener og sa: ”Betal straks!” Og når kongen hørte dette ble han vred og sendte den ubarmhjertige tjener ut til dem som piner. Dette symboliserer de demoner som er tillat å pine ubarmhjertige troende i dag. For Jesus sa: ”Slik skal min himmelske Far gjøre med enhver av dere som ikke av hjertet tilgir sin bror”( v.35).

 Dette er alvorlig, og jeg ønsker ikke andres blod på mine  hender..Om du som leser dette, (likegyldig om du kaller deg en troende,  åndsdøpt eller hva som helst) ikke har tilgitt, selv om det bare er snakk om en eneste person hvor som helst i verden, så ønsker jeg å advare deg,(uten hensyn til hvor lenge du har betraktet deg som ”troende”) at du med sikkerhet ikke kommer inn i  Guds rike. Og sikkert er det at du ikke blir med når Jesus kommer igjen. Du blir i stedet for overlatt til disse demoner som stikker som skorpioner. For meg er det klart som svart og hvitt, fordi jeg tror disse Ord av Herren Jesus. Mannen som ble overlatt til de som piner var en mann som engang var blitt tilgitt. Men hans herre tok tilbake tilgivelsen, fordi han ikke ville tilgi en annen. Gud nøler ikke med å overgi en slik mann til demonene. Dette vil jeg alvorlig innprente deg. ”Bli kvitt din bitterhet (your Warmwood). Tilgi enhver uten tvang. Din himmelske Far vil ikke tilgi deg om du ikke tilgir, om det så bare gjeller et menneske på jorden”

Navnet på engelen over avgrunnens brønn, Abaddon eller Apollyon, betyr ”Ødelegger”. Det forteller med et ord hva Satans hensikt med mennesket er – å ødelegge ham med lyster og et utilgivelig sinn. Jesu tale om skorpioner i Luk. 10,19 symboliserer mørkets makter. Han sa til sine disipler:” Jeg har gitt dere makt til å trede på slanger og skorpioner” Demonene kan bare skade dem som ikke har Guds segl på sine panner. Åndelig talt kan du ikke ha dette segl på din panne om du ikke tilgir din neste,

Til norsk ved E.E.

ooooOOOOoooo

Tre tips for ektemann og hustru

Zac Poonen

Jeg ønsker å si tre ting om å elske hverandre

1..Kjærlighet uttrykker takknemlighet / påskjønnelse. Det er en hel bok om ekteskaplig kjærlighet som Gud har inkludert i Bibelen – Høysangen. Alle gifte par burde lese denne bok – for hverandre. Det er forbausende å se hvordan Den Allmektige Gud forlanger at ektefolk skal snakke til hverandre. Og Høysangen, den boken er en inspirert Skrift, den så vel som de andre bøkene i Bibelen.

La meg lese for dere noen få sitat fra denne boken så vi kan lære å påskjønne hverandre som mann og kone. Vi er alle gjerrigknarker når det kommer til dette å uttrykke påskjønnelse. Vi er raske til å kritisere, men sløve til å påskjønne. Vi betrakter menneskene og finner så mange feil hos dem. Slik er menneskets natur. Og det er på den måten Anklageren, Djevelen får fotfeste blant oss. På den andre siden får Gud fotfeste blant oss når vi betrakter andre og finner noe å påskjønne dem for.

Se hvordan brudgommen taler til sin brud i Høysangen. (Skriftstedene er hentet fra

The Message Bible).:

”Du er fager min inderlig kjære, fra øverst til nederst, en skjønnhet som overgår enhver sammenlikning, og absolutt feilfri .Du er like elskelig som en henrykkende ekstase. Din stemme er lindrende og ditt ansikt er henrivende . Din skjønnhet, innvendig og utvendig, er absolutt, min kjære venn. Du er et paradis”. ”Du har inntatt mitt hjerte. Du så på meg, og jeg ble forelsket. Et blikk på meg, og jeg ble håpløst forelsket!  Mitt hjerte er vilt begeistret.  Å, følelsene jeg får når jeg ser deg, og det sterke begjæret jeg har!  Jeg er tapt for hvemsomhelst annen!” ”Det er ingen lik deg på jorden, ingen har vært og ingen vil komme. Du overgår all sammenlikning!”

 Og hør på hva bruden sier. Dette er hennes respons: ”Og du, min kjære elsker, du er så pen! Du er en av en million. Ingen er lik deg! Du er gull – du er en mann, så robust som fjell. Dine ord er varme og beroligende. Dine ord er lik kyss og alle dine kyss er ord. Alt ved deg behager meg. Du begeistrer meg, igjen og igjen! Jeg lengter etter deg og har en desperat trang etter deg. Ditt fravær er smertefullt for meg Når jeg ser deg, da vil jeg slå mine armer omkring deg og holde deg tett inntil meg. Og jeg vil ikke la deg gå.  Jeg er din, bare din, og du er min eneste elsker og min eneste mann”.

 2. Kjærlighet er snar til å tilgi. Kjærlighet er sen til å såre men snar til å tilgi. Det kommer problemer mellom mann og kone i ethvert ekteskap. Men setter du disse problemene over svak varme (back-burner, eng.), da vil du oppleve at de koker over, helt sikkert (det betyr at om du gir dem lav prioritet – istedenfor å gjøre det opp med en gang, da blir problemene verre), så vær snar til å tilgi og snar til å be om tilgivelse. Vent ikke til kvelden med det. Om du får en torn i din fot om morgenen, da vil du få den bort straks, du venter ikke til kvelden. Om du sårer din ektefelle, stikker ham / henne med en torn – få den bort straks – be om tilgivelse straks og vær snar til å tilgi.

3. Kjærlighet vil gjerne gjøre ting sammen med sin ”partner”, ikke alene. Hvor annerledes hadde ikke historien om mennesket blitt, om Eva hadde sagt til Djevelen når hun ble fristet: ”La meg først snakke med min mann innen jeg bestemmer meg”. Å! hvilken annerledes fortelling hadde det ikke da blitt! Husk at alle problemene i verden oppsto fordi en kvinne tok en bestemmelse alene, mens Gud hadde gitt henne en ”følgesvenn” som hun kunne ha rådspurt innen hun tok bestemmelsen. Sann kjærlighet gjør ting sammen. To er alltid bedre enn en.

(til norsk ved E.E.)

 

ooooOOOOoooo

 

La din bønns fokus flytte fra din nød til Guds nød.

Av Zac Poonen

Historien om Samuel begynner med hans mor, Hanna, som var ufruktbar. Det er interessant å legge merke til hvor mange kvinner Skriften omtaler som hadde vært ufruktbare i mange år innen de fikk barn, Sara, Rebekka, Rakel og Hanna. Alle bønnfalt de Gud, og alle fødte de en sønn som fikk en unik plass i Guds plan. Kvinnene aksepterte ikke sin ufruktbare tilstand men ba alvorlig til Gud om å få barn. Gud bønnhørte dem i deres nød og alle fikk de et barn som Gud kunne bruke i sin unike plan. Mange mødre ber for sine barn mens de ennå er i mors liv. Men disse kvinner ba med en usedvanlig styrke. Det er vidunderlig når et barn blir født til verden gjennom en slik intens bønn. Slik ble Samuel født.

Hanna hadde bedt Herren om å få barn gjennom mange år. Til slutt ga hun et løfte, ”Herre, om Du vil se til Din tjenerinnes sorg og komme meg i hu, og ikke glemme Din tjenerinne, men gi meg en sønn, da vil jeg gi ham til Herren for hele hans liv.” (1. Sam. 1,11) Hennes fokus hadde skiftet nå. Først hadde hun bare sin egen nød i tankene:” Jeg ønsker meg en sønn.” Nå begynte hun å si: ”Om jeg får en sønn, da vil jeg gi ham til Herren, siden Herren også har en nød”. Når våre bønner skifter fokus fra vår nød til Guds nød, da er det at vi begynner å få svar på våre bønner. Først av alt lærer Herren oss å be: ”Helliget være Ditt navn”.

Det var stor åndelig nød i Israel på den tiden. Guds folk var ille tilbakesatt, det var slik også med folkets ledere, lik Eli. Israel hadde ikke hatt en profet siden Moses’ tid. Hanna var en person som var interessert i sine omgivelser; hun hadde nok merket seg Israels behov for en profet. Så Hanna fortsatte å be: ”Herre, ikke vil jeg bare hellige min sønn til deg, aldri skal en rakekniv komme på hans hode. Han skal være en nasireer, helliget Deg. Kan Du bruke ham til å føre denne nasjon tilbake til Deg, da er han Din.” Hele hennes bønn skiftet over fra å dreie seg om hennes nød til Guds nød. Svært ofte blir våre bønner ikke besvart fordi de dreier seg for mye om oss selv. Det er vidunderlig at Samuel var født av en slik mor

Hanna glemte ikke sitt løfte da hun fikk Samuel. Hun brakte ham til templet og sa: ”Denne gutten ba jeg om. Herren har gitt meg det jeg ba Ham om . Og nå gir jeg ham tilbake til Herren for all den tid han er til; det var for Herrens skyld jeg ba om ham.” Hun bød den lille gutten å knele ned og tilbad Herren der. Det er vidunderlig å ha slik en gudfryktig mor. Hun sang en vidunderlig takkesang til Herren,(1.Sam. 2,1-10). Det er mer enn sannsynlig at Marias lovsang (Luk.1,46-55) var inspirert av Hannas sang –  ordene er så like.

(til norsk ved E.E.)

ooooOOOoooo

Forskjellen mellom å kjenne Gud og å kjenne Bibelen.

Av Zac Poonen (et utdrag av artikkelen)

Det er mye enklere å kjenne Bibelen enn det er å kjenne Gud. –  og det er fordi du ikke  betaler en pris for å lære Bibelen å kjenne; alt du behøver å gjøre er å studere den. Du kan være umoralsk i ditt liv og uren i tankelivet og allikevel kjenne Bibelen meget godt. Du kan være en velkjent forkynner samtidig som du er svært glad i penger. Men det er umulig å være umoralsk i din livsførsel, være glad i penger og mene at du kjenner Gud. Og det er årsaken til at predikanter flest tar det lette skritt å lære Bibelen å kjenne framfor å lære å kjenne Gud.

Jeg vil spørre dere: Er dere lykkelige for at dere kjenner Bibelen eller har dere en desperat hunger i hjertene etter å kjenne Gud? Apostelen Paulus sier i Fil. 3,8-10 at hans største lengsel var å kunne kjenne Herren bedre. Alt annet aktet han for skrap i forhold til å kjenne Herren Han ga opp alle sine perler for denne ene store, verdifulle perle. Hemmeligheten ved Paulus’ tjeneste finner vi ikke i de årene han studerte Bibelen ved Gamaliels seminar, men i hans personlige kjennskap til Herren.

For noen år siden møtte jeg en som skulle ta eksamen ved et av Indias beste evangeliske seminar. Han var den beste i sin klasse. Han fortalte meg at etter tre år på dette seminar var hans åndelige tilstand dårligere enn den var da han begynte der. Hva hadde dette seminar lært ham? Jo, han hadde fått faktakunnskap om Bibelen og om kristendommen. Satan selv hadde kunnet ta førsteplassen  på dette seminar.

Hvilken nytte hadde denne unge mann fått av for eksempel å få vite hva den greske grunnteksten sier om dette eller hint om han ikke hadde seier over vrede, bitterhet, syndige tanker og kjærlighet til penger? Ved hans nettopp oppnådde sertifikat kunne han nok ganske snart blitt pastor i en menighet. Men hva kunne han lære menneskene i den menigheten om deres problem var av moralsk art og ikke teologiske? Han kunne ikke hjelpe dem i det hele tatt på noen av disse områdene. Det e r slik Guds arbeide har blitt ødelagt rundt omkring i verden.

Bare om du selv kjenner Gud er du i stand til å lede din venneflokk å lære Gud å kjenne. Har du seier over synd i ditt eget liv, da kan du lede dine venner til også å seire over synd. Og de kan igjen utrustes til tjeneste for Herren – med autoritet og kraft. Tror du at djevelen lar seg imponere av bibelkunnskap og studiegradsbevis? Ikke i det hele tatt! Satan frykter bare hellige, ydmyke menn og kvinner som kjenner Gud.

Måtte Gud hjelpe oss til å føre våre unge brødre og søstre fram til å lære Gud å kjenne.

(til norsk ved E.E.)

 ooooOOOOoooo

Anerkjenne Guds salvelse over yngre brødre.

Av Zac Poonen

I 1Sam. 18 leser vi om det vakre forholdet som Jonathan, Sauls sønn hadde til David.

Jonathan var uten tvil eldre enn David og også arving til kongetronen; så han kunne ha hatet David som nå var blitt så populær i Israel og derfor var blitt en trussel mot ham. Men istedenfor det ser vi en ren kjærlighet og respekt i hans hjerte for David. Dette forteller oss at Jonathan var en som var mer opptatt av Guds herlighet til gode for Israel enn sin egen forfremmelse.; og derfor hadde han ingen ting av den misunnelse som plaget hans far Saul. Hans hjerte var tett knyttet til David. Han ga David sin kongelige kappe, sitt sverd  og sin bue, og sa: ”Her David, ved å gi deg dette betrakter jeg deg som den rette arving til tronen (kappen), og jeg vil aldri stride mot deg (sverd og bue).Jeg underordner meg deg” (18, 4).

Hvilken fin, ung mann Jonathan var! I 1.Sam. 14 leser vi om hans tro på Gud ved hvilken han overvant filistrene. Og her ser vi at han var fullstendig fri fra misunnelse og fullt innstilt på å anerkjenne den som Gud hadde salvet.

Det er vakkert når en eldre broder anerkjenner Guds salvelse over en yngre broder og tillater den yngre å ta ledelsen over seg i tjenesten.

Vi ser et herlig eksempel på dette i Barnabas og leser i Ap.gj. hvor Gud kaller ”Barnabas og Paulus” til sin tjeneste. Barnabas var både senior og eldre enn Paulus og slik var det helt naturlig at hans navn var nevnt først. Men ganske snart ble det ”Paulus og Barnabas” (v. 42): Jo, Barnabas trakk seg ydmykt tilbake når han oppdaget at en større salvelse var over sin yngre broder Paulus.

Hvilken mektig kraft hadde det ikke vært over Jesu Kristi menighet på jord om den hadde hatt flere slike som Jonathan og Barnabas, som ikke søkte sitt eget, ikke vært misunnelig i noen retning men heller søkt Guds ære alene og vært raske til å støtte yngre brødre som hadde en større salvelse over seg!

(til norsk ved E.E.)

ooooOOOOoooo

Tungens helt sentrale betydning ved opprør

Av Zac Poonen

I Åp. 13, 5-6 leser vi: ”Og det ble gitt det en munn som talte store og spottende ord ………  .

Og det åpnet sin munn til spott mot Gud, til å spotte Hans navn og Hans bolig, dem som bor i himmelen.”

Legg merke til at ordet ”munn” forekommer en rekke ganger i dette kapitlet – ”dets munn som en løvemunn” (v 2). Menneskets lovprisning til Gud uttrykkes gjennom munnen. Og menneskets opprør mot Gud uttrykkes også gjennom munnen. Det står i Ordspr. 18,21: ”Død og liv er i tungens vold.”

Når man gjorde opprør ved Babels tårn, da brakte Gud forvirring blant menneskene ved tungen. Vi ser en grunn til hvorfor Gud på pinsefestens dag reparerte denne forvirring som kom av menneskers opprør gjennom å fylle dem med Den Hellige Ånd (D.H.Å.) og deres tale i ukjente språk Det var Guds reversering av forvirringen ved Babel. Gud tok mennesker ut av opprørsånden ved hvilken Satan herjer blant menneskene. Men i de siste dager skal Satan vise fram dette opprør maksimalt gjennom Antikrists munn.

De fleste troende er ikke forsiktige nok med de ord de sender ut fra sin munn. Hvert ord vi sender ut er lik en utskutt rakett. Du kan angre hva du uttalte og si: ”O, jeg ønsker å ta tilbake disse ord!” Men det er for sent så snart du har uttalt dem eller skrevet dem. De har gått ut i rommet. Du kan bare ta deg i vare ved neste rakett du sender ut. De ord du allerede har skutt ut kan du ikke gjøre noe ved. Jesus sier: ”Men jeg sier dere at for hvert unyttig ord som menneskene taler, skal de gjøre regnskap for på dommens dag;” (Matt. 12,26). Grunnen er at tungen har en helt sentral betydning ved opprør; og denne ånd beseirer vi i lovprisningens, ydmykhetens og takknemlighetens ånd, og ved nådens og godhetens ånd som kommer fra vår tunge når mennesker forbanner oss og taler ondt om oss.

Tre ganger står det nevnt om Antikrists munn (Åp. 13,2,5,og 6), også i Dan. 7 ser vi mye om hans tale: ”en munn som talte store ord ……de store ord som hornet talte ……og han skal tale ord mot den Høyeste” (Dan.7, 8,11 og 25).

Ånden i menneskets opprør vises i sin helhet i dets munn som taler hva hjertet er fylt av (Matt 12,24). Om hjertet er fylt av D.H.Å, kommer ord fra D.H.Å. ut av vår munn, i et kjent eller i et ukjent språk. Men er du ikke fylt av D.H.Å. men drives av en annen ånd, da vil denne ånd åpenbare seg selv, i tunger eller i et kjent språk. Det er i våre hjerter vi må knuse opprørsånden om vår tunge skal åpenbares ren. Dette er hvorfor det sies slik i1.Pet.3,4: ”men hjertets skjulte menneske i den uforgjengelige prydelse med den saktmodige og stille ånd , som er kostelig for Gud”.

(til norsk ved E.E.)

ooooOOOOoooo

Test din åndelighet

Av Zac Poonen

Peter fornektet Herren tre ganger før korsfestelsen fant sted.. Dette var for ham et skuffende høydepunkt etter tre og et halvt år sammen med Herren, en tid hvor han selv hadde åpenbart sin egen stolthet, selvsikkerhet og manglende bønn. Når nå Herren betrodde Peter å fø sine får, så refererte Han ikke til en eneste av Peters svakheter. Ikke oppfordret Han ham til å være ydmyk og til å be meget i framtiden, eller til å vitne med frimodighet, eller til å stå fast i mulige forfølgelser for Herrens sak. Han stilte ikke et eneste spørsmål om noe slikt, enda det nettopp er kvalifikasjoner som forventes av en åndelig mann, og da særlig hos en som er tenkt å bli en leder blant Guds folk.

Herren Jesus visste at et enkelt spørsmål var nok. Om det spørsmålet fikk en sannferdig respons, så ville alt annet komme automatisk. ”Elsker du meg mer enn noe annet og noen annen?” (Joh. 21,15-17)

Kjærligheten til Kristus er den virkelige testen på enhver manns åndelighet.

Om en mann har oppnådd en høy rang i menigheten, ja, som en tilsynsmann, da går vi naturligvis ut i fra at han må være en åndelig mann. Men slik behøver det ikke å være. Det er en ny fødsel og en vedvarende kjærlighet til Kristus som gjør en mann åndelig. I dag kan det til og med være slik at en tilsynsmann i menigheten ikke engang er født på nytt. Å inneha en eller annen teologisk grad er heller ikke noen garanti for åndelighet. Nei, ikke heller å ha gjennomgått et solid evangelisk seminar gjør en mann åndelig! Du kan være en heltids kristen arbeider, eller pastor for en menighet, det gjør deg ikke til en Guds mann. Det er altfor lett for oss å forveksle åndelighet med å gå trofast på kristelige møter, ha masse bibelkunnskap og være flittig til å evangelisere. Kleskoder og fromme holdninger kan også lure oss. Men ikke noe av dette duger i seg selv.

Testen på ekte åndelighet, i Guds øyne, er bare en ting, nemlig: hvor meget du elsker Ham. Og ytterst er det en sak mellom deg og Herren alene.

Han stiller spørsmålet: ”Elsker du meg?” og det er opp til deg å finne svaret.

(Til norsk ved E:E:)

ooooOOOOoooo

Vokt deg for Antikrists ånd

Zac Poonen

”og de tilbad dragen, fordi den hadde gitt dyret makt, og de tilbad dyret og sa: Hvem er lik dyret? Og hvem kan stride mot det? (Åp. 13,4).

Hele jorden tilber nå Satan. Det har Satan alltid ønsket, helt fra begynnelsen av. I Esaias 14,14 leser vi at Lucifer ønsket å bli lik Gud. Gud hadde allerede gitt Lucifer mange fine gaver – visdom, skjønnhet, evner og overnaturlige gaver. Hva mer ønsket han? Han ønsket å bli tilbedt slik som Gud ble tilbedt. Og det var derfor han ble djevelen. Hver gang du ønsker å få beundring av mennesker, da må du huske på at du har det samme ønske som også Satan har. Å søke ære av mennesker er satanisk. Til slutt ser vi her at Satan får hele verden til å tilbe seg. Det er egentlig hva som i en mindre grad skjer i dag. Men det blir mer og mer utbredt.

 De tilbad Antikrist også. Tilbedelsen av Antikrist – tilbedelse av mennesker – blir også mer utbredt i dag. De tilbad Antikrist idet de sa: Hvem er lik dyret?” Nettopp slik som vi tilber Gud når vi sier: ”Hvem er lik deg, O Gud?”. slik tilber mennesker Satan og Antikrist. De vil nok ikke kalle Antikrist for ”Antikrist”. Nei, de vil gi ham et mer respektabelt navn.

 I 1Joh.2,18-19 leser vi: ”Mine barn! Det er den siste time; og som I har hørt at Antikrist kommer, så er det og nu kommet mange antikrister. Derav skjønner vi at det er den siste time. De er gått ut fra oss (i fra sentrum av menigheten). Det forteller oss at i det første århundre var det folk som hadde Antikrists ånd, i sentrum av menigheten. Slike folk fins i kristenheten i dag også. Folk med Antikrists ånd fins i den politiske verden, i forretningsverden, i den hedensk- religiøse verden og i kristne menigheter.

 Hva er tegnet på Antikrists ånd? Det er mange tegn, men et hovedtegn er dette: De ønsker å få andres beundring og opphøyelse som tilsvarer å motta ære av mennesker. En menighet som ikke kjemper i mot det å søke ære av hverandre blir behersket av Antikrists ånd meget snart. Begjær etter ære av mennesker ligger i vårt kjød. Det begynner som et lite frø, lik en baby, som et bitte lite ønske om beundring, ønske om en annens godkjennelse eller pris. Til slutt ender det med ønske om tilbedelse. Det er Antikrists ånd. Derfor, så snart vi ser disse slangens små egg i vårt indre må vi knuse dem, for om ikke så vil det bli en slange en dag. Når denne ånd kunne vise seg i den høyeste av englene, hvorfor kan den da ikke vise seg i noen av oss? ”Den som har ører å høre med, han høre.”

 Når kristne søker å bli populære i denne verden, da beveger de seg på et farlig område, på Antikrists område. Jesu ord til menneskene ble oppfattet som harde ord, og den sanne Jesu Kristi menighet taler de samme ord, og de samme bebreidelsene som Jesus fikk smake kommer over menigheten. På den måten beskytter vi oss mot Antikrists ånd. Den babylonske kristenheten tåler ikke dette budskap og derfor blir den æret og bereder slik veien for Antikrists komme. (artikkelen er litt forkortet)

Fra engelsk ved E.E.

Være en talsmann for Gud

Av Zac Poonen

I Jeremias 15,16-21 ser vi tre betingelser for å kunne være en talsmann for Gud.

Først av alt:  ”Jeg fant dine ord, og jeg åt dem, og dine ord var til fryd for meg og til glede for mitt hjerte; (v. 16). Guds ord må bli til glede og fryd for ditt hjerte. Slik som en forretningsmann gleder seg når han tjener penger, må din glede være å trenge inn i Guds ord. Mange ønsker å være predikanter i dag, men vil ikke bruke tid på å grave seg inn i Guds ord og ser ikke på Guds ord som deres glede og fryd.

For det andre: ”Jeg har ikke sittet i de lystiges lag og jublet (v. 17). Når andre mennesker i Juda festet og hadde moro, gikk Jeremias avsides for seg selv for å være alene med Gud. Om du ikke har lært deg selv opp til å holde deg unna spøkefugler i denne verden, da kan du aldri være en talsmann for Gud. Jeg sier ikke at humor og ren spøk er galt. Men mange kristne forstår ikke å stoppe i spøken, de er vedvarende spøkefugler. Jeremias passet på at han ikke kastet bort tid på slike folk.

For det tredje: Jeremias klagde på Gud i v. 18 og sa: ”Hvorfor er min smerte evig og mitt sår ulegelig? Det vil ikke la seg lege. Du er jo blitt for meg som en sviktende bekk, som vann en ikke kan lite på”.   ”Herren sa: Si aldri mer slike ting til meg!”, Herren refset Jeremias for at han uttalte ord i vantro (v 19). Gud skuffer oss aldri. Han er ikke lik en sviktende bekk. Jeremias stolte på sine følelser og så på omgivelsene.”Derfor sier Herren så: Om du vender om til meg, så vil jeg la deg komme tilbake og stå for mitt åsyn, og hvis du skiller det edle fra det uedle, så skal du være som min munn (talerør på engelsk)”.

Hvor mange av dere ønsker å være Guds talerør? Jeg snakker ikke om å være predikant for døde taler hentet fra en bok du leser, men å være Guds talsmann. Om du ønsker det, så kast ikke bort tid på unyttig selskap, men frigjør tid og bruk den til å grave i Guds ord. La det bli din fryd. Hold deg vekk fra tomme samtaler, tal alltid troens ord og bare gode ord i all din konversasjon. Da vil Gud gjøre deg til sin munn. Gud gjør ikke forskjell på folk.

(1930 års bibeloversettelse).

Fra engelsk ved E.E.2011

—————————————————————————————–

Fra den indiske bibellæreren Zac Poonens rikholdige utgivelse av skrifter finns et antall hefter oversatt til norsk. De har følgende titler:

En god grunnvoll                                 Pris  kr. 20,-

Å finne Guds vilje                                                20,-

Kjenn din fiende                                                   15,-

Hensikten med nederlagene                            15,-

7 brev fra Jesus                                                    30,-

Et dypere liv med Jesus                                     30,-

Titlene viser at dette ikke er romaner, som det stadig blir flere og flere av. De gir nødvendig lærdom, undervisning i hvordan vi kan leve som Kristi etterfølgere her på jorden. De henviser til ”problemløseren og saksbehandleren” Jesus. Mange kristne sliter med å finne fram, her finns god veiledning.

Les disse hefter, og om du ønsker å eie dem, så kan de kjøpes hos

Ruth Hansen. ruthhansen@gmail.com

( heftene er underlagt bestemmelse om copyright)

E.E. 2011

Vår hengivenhet til Herren er viktigere enn All Vår Aktivitet.

Zac PoonenI

Åp. 2,1-5 blir menigheten i Efesus refset av Herren fordi den hadde mistet syn for de første ting. Den var ellers en bemerkelsesverdig menighet. De kristne der hadde arbeidet med tålmodighet, hatet det onde, hadde avslørt falske apostler, hadde holdt ut og utstått ting for Jesu navns skyld. Med hjerte og sjel sto de i Herrens arbeid og ingenting fikk dem til å gi opp. Men, dette til tross hadde Herren noe imot dem. Det utgjorde en så alvorlig brist at Han truet med å komme over dem og flytte deres lysestake fra dens sted, (norsk overs). Han sa dem at om de ikke omvendte seg fra sitt frafall ville Han ta tilbake sin salvelse fra dem, det som ellers var tegnet på at Han anerkjente dem. Hva var så den alvorlige bristen? Det var nettopp det at deres kjærlighet til Herren var blitt kall. De hadde ikke mistet den første kjærligheten til Ham, de hadde lagt den bak seg og blitt grepet av noe annet.. Blitt så travelt opptatt med sine møter, oppholdssted og stevner (om vi kan si det slik) og andre former for kristelig aktivitet. Ved dette hadde de mistet synet for den ENE som jo alt dette var til for.

Dette forteller oss tydelig at Herren akter våre hjerters hengivenhet til Ham høyere enn all vår aktivitet. Djevelen vet det og gjør sitt ytterste for at vi skal involvere oss så sterkt i en eller annen kristelig aktivitet at vi ikke får tid for vår velsignede Herre og går glipp av personlig hengivenhet til Ham.

Jesus advarte oss for at synden i verden skal bli så overveldende i de siste dager at kjærligheten til Ham blir kall hos de fleste. (Matt. 24, 12). Vi lever i de dager nå.

I det store flertall av de som gir seg ut for å være Herrens etterfølgere er den åndelige temperatur under frysepunktet. Om vi selv ikke våker til enhver tid vil vi finne at en kall atmosfære kan trenge inn i oss også. Mine brødre og søstre i Kristus, selv om du skulle miste alt annet, så la ikke dette ene gå ifra deg  – nemlig din kjærlighet til Herren!

Til norsk ved E.E. – 2011